Peyote tubular cu număr impar de mărgele











Cu acest pas de coasere veţi obţine un tub în formă de spirală şi flexibil. Cu peyote tubular cu număr par de mărgele se ţese un tub uniform, în care mărgelele se aşează ca nişte boabe pe un ştiulete de porumb.

Detalii despre terminaţii şi despre închiderea colierelor tubulare gasiţi în acest material.
PEYOTE PLAT – SCĂDERE RAPIDĂ ÎN INTERIORUL LUCRĂRII

Foarte important: creşterea şi descreşterea în interiorul lucrării (indiferent că sunt treptate sau rapide) sunt folosite numai pentru a conferi textură şi volum, forma 3D lucrării, nu pentru a mări sau micşora lucrarea în ansamblul ei.

Lucrăm în peyote normal, până ajungem la punctul unde dorim să descreştem, marcat printr-un cerc negru în fig. 1.

Pasul 1 Coasem prin următoarea margică, fără a lua una nouă pe ac, exact ca la pasul 1 din scăderea graduală (Fig. 1).


Continuăm rândul în direcţia de lucru, apoi schimbăm sensul de coasere, până ajungem în punctul unde am scăzut.

Pasul 2 Ajunşi aici, urmează să lucrăm în peyote normal, făcând abstracţie de faptul că în rândul anterior sunt două mărgele pe care le “sărim”: luăm una nouă şi coasem prin următoarea (Fig. 2).



Ignorăm pauza, spaţiul format în lucrare, pentru că tocmai acest spaţiu gol face ca lucrarea să îşi schimbe forma, să descrească.

PEYOTE PLAT – CREŞTERE RAPIDĂ ÎN INTERIORUL LUCRĂRII

Foarte important: creşterea şi descreşterea în interiorul lucrării (indiferent că sunt treptate sau rapide) sunt folosite numai pentru a conferi textură şi volum, forma 3D lucrării, nu pentru a mări sau micşora lucrarea în ansamblul ei.



  • Pasul 1 Lucrăm în pas normal peyote, până ajungem în punctul unde dorim să creştem


  • Pasul 2 Luăm pe ac 2 mărgele, cele mai înguste posibil, în loc de una şi le coasem prin următoarea (Fig. 1)

    Coasem normal în continuare în jos, apoi, rândul următor, în sus.

  • Pasul 3 Când ajungem în punctul unde am crescut, trecem firul prin prima din cele două mărgele adăugate de-odată în rândul anterior, luăm o margică nouă pe ac şi o coasem prin cea de-a doua din cuplul de creştere. Mărgica nou adăugată trebuie plasată între cele două înguste (Fig. 2).

Coasem normal în continuare, în sus, apoi în jos.
  • Pasul 4 Când am ajuns la mărgica adăugată “forţat” între celelalte două din rândul anterior, coasem prin ea, în pas normal peyote şi continuăm rândul.
PEYOTE PLAT – SCĂDERE GRADUALĂ ÎN INTERIORUL LUCRĂRII

Foarte important: creşterea şi descreşterea în interiorul lucrării (indiferent că sunt treptate sau rapide) sunt folosite numai pentru a conferi textură şi volum, forma 3D lucrării, nu pentru a mări sau micşora lucrarea în ansamblul ei.

Scăderea graduală în flat peyote necesită patru rânduri de mărgele.

Pasul 1 Lucrăm normal, în pas peyote (acest lucru se referă la mărgele numerotate 1 şi 2), până ajungem la punctul unde dorim să descreştem, marcat printr-un cerc negru (Fig. 1).

Pasul 2 Fără a lua pe ac o mărgică nouă, coasem prin imediat următoarea. Acolo unde înainte am fi adăugat mărgica 3, nu adăugam nimic, ci coasem prin următoarea (Fig. 1), abia apoi adăugăm mărgica nr. 3.

Continuăm rândul în pas normal, la capătul lui schimbăm sensul de coasere (mărgica nr. 4).

Pasul 3 Când atingem punctul unde, în rândul anterior, am scăzut, luăm pe ac 2 mărgele (nr. 5şsi 6) în loc de una şi le coasem prin următoarea, în jos (Fig. 2). Vom observa că spaţiul gol format în rândul anterior se va umple acum cu cele două mărgele tocmai adăugate.


Continuăm în pas normal până la capătul răndului (mărgica nr. 7), apoi schimbăm sensul şi coasem în sus, tot în pas normal.

Pasul 4 Când ajungem la cele două mărgele adăugate de-odată (nr. 5-6), le tratăm ca şi cum ar fi una singură, deci luăm o mărgică nouă şi o coasem trecând firul prin ambele în acelaşi timp (Fig. 3).

Continuăm în pas normal peyote, în sus, apoi în jos, următorul rând.


Pasul 5 Când ajungem lângă cele două mărgele, luăm pe ac o singură mărgică şi o coasem prin următoarea, sărind nr. 5-6 ca şi cum am sări o singură mărgică (Fig. 4).
PEYOTE PLAT– CREŞTERE GRADUALĂ ÎN INTERIORUL LUCRĂRII

Foarte important: creşterea şi descreşterea în interiorul lucrării (indiferent că sunt treptate sau rapide) sunt folosite numai pentru a conferi textură şi volum, forma 3D lucrării, nu pentru a mări sau micşora lucrarea în ansamblul ei.


Este indicat să folosiţi un tip de mărgele nu foarte egale între ele, nu foarte regulate. Cele mai bune sunt Czech Beads.

Creşterea treptată implică patru rânduri.

Pasul 1 Lucraţi în pasul peyote până în momentul în care aţi decis să creşteti lucrarea.

Pasul 2 Când aţi atins acest punct, luaţi pe ac două mărgele mai subţiri, în loc de una (cele mai înguste posibil). Astfel evitaţi ca lucrarea sa devină prea ţuguiată, creşterea să fie prea dramatică. Coaseţi aceste două mărgele ca şi cum ar fi una singură, în modul cunoscut deja, prin următoarea mărgică (Fig. 1).


Coaseţi normal, în continuare, până jos la capătul rândului şi apoi tot aşa, în sus, luând pe ac numai câte o mărgică.

Pasul 3 Când ajungeţi la cele două mărgele adăugate forţat pentru creştere, coaseţi prin ambele, ca şi cum ar fi una singură (Fig. 2).
Aţi trecut de ele, coaseţi normal în sus cu câte o mărgică, apoi vă întoarceţi şi coaseţi în jos.

Pasul 4 Când sunteţi în dreptul lor, luaţi tot două mărgele, dar de grosime normală de data aceasta (Fig. 3).


Continuaţi rândul în pas normal, pâna la finalul lui. Următorul rând se lucrează normal şi luând pe ac câte o singură margică.
NUMĂRAREA RÂNDURILOR ÎN PEYOTE

Atunci când doriţi să puneţi în practică un model peyote gata făcut sau când vă desenaţi singuri unul (vezi în josul postării), este foarte important de ştiut următorul lucru: când numărăm rândurile, primul rând este considerat drept două. Al doilea rând lucrat este socotit drept rândul numărul 3.
Indiferent de tipul de peyote, numărarea rândurilor se face la fel.

Ne folosim de aceleaşi figuri pe care le-am folosit şi la flat peyote cu număr par de mărgele, pentru a ilustra modalitatea de numărare a rândurilor.




























Mărgelele de la 1 la 6 par iniţial a fi un singur rând dar, în momentul în care schimbăm sensul de lucru şi adăugăm mărgele noi, ele nu vor mai sta perfect aliniate una peste alta, ci de vor aşeza una lângă alta, pe orizontală. Acest fapt face ca mărgelele 2, 4 şi 6 să fie rândul 1, iar mărgelele nr. 5, 3 şi 1 să fie considerate rândul numărul 2.
Mărgelele 7, 8 şi 9 formează rândul 3.


Propriile modele vi le puteţi crea cu ajutorul unor softuri speciale, de exemplu BeadTool (trebuie descărcat local) sau WebBeader (se lucrează on-line) sunt free. Cele contra cost sunt infinit mai bune, oferă mult mai multe posibilităţi. Sau puteţi desena clasic, cu creioane colorate şi hârtie cu model special. Aceasta se poate descărca de pe site-ul meu, în format pdf şi apoi lista. Hârtia se numeşte graph paper şi diferă, în funcţie de model (peyote, two drop peyote, right angle weave, etc.).

Pentru exemplificare, eu am construit un model simplu, vizibil în figura 3.
PEYOTE CU DOUĂ MĂRGELE ÎN LOC DE UNA (two drop peyote)

În tehnica peyote există o metodă mai comodă şi mai la îndemână: two drop peyote, adică peyote cu 2 mărgele în loc de una, utilizabilă pentru orice tip de peyote (par, impar) şi orice formă (plat, tubular). Tot ceea ce am prezentat în postările anterioare legat de peyote cu numar par, impar de mărgele şi respectiv îmbinarea a două părţi – rămâne valabil, deosebirea este că la absolut fiecare pas la care ne-am referit în termeni de “o mărgică”, luaţi acum pe ac două mărgele pe care le considerăm drept una singură.

Two drop peyote face ca lucrarea sa crească mult mai repede, dar atenţie: îi conferă un aspect uşor diferit.

Prin schema de mai jos exemplificam aspectul general al unei lucrari cu Two drop peyote (in stanga numar par si in dreapta numar impar de margele x 2).



Iar mai jos sunt doua bucati de lucrare unde am aplicat tehnica 2DropPeyote, cu numar par si respectiv impar de margelute, folosind Delica no 11 de la www.cristinacristea.breslo.ro








Peyote plat imbinarea capetelor (zip up)

Cum imbinam doua parti sau bucati de lucrare realizate cu pasul peyote (zip up)

După ce am lucrat 3-4 rânduri de mărgele cu pasul peyote plat (fie el par sau impar), lucrarea va lua forma unui fermoar neînchis, mereu vom avea câte un rând de mărgele care vor arăta ca nişte dinţişori de fermoar, orientaţi spre exterior. Exact cu aceşti dinţişori vom lucra acum, pentru a uni două părţi (capete) ale unei benzi de peyote plat.

Am folosit:






Mai jos sunt două poze care conţin bucata de lucrare înainte de îmbinare, fotografiată din mai multe unghiuri şi respectiv după. Observaţi că, îmbinând cele două capete, am obţinut un inel foarte simplu. Am folosit margele Delica no. 11 din magazinul Cristinei Cristea - http://www.banadesigns.breslo.ro/







Altă sugestie: după ce aţi deprins tehnica peyote plat şi cum se unesc cele două capete, vă puteţi confecţiona singure din benzi relativ lungi şi late, unite una de cealaltă, propriul vostru colier inspirat din prezentarea Louis Vuitton toamnă-iarnă 2009.