Sisteme de inchidere a colierelor tubulare


Acest material a prins viata (cu o intarziere de cateva luni bune, spre rusinea mea) datorita unei doamne foarte simpatice si agreabile, Tünde, pe care am cunoscut-o intai pe net, apoi si in viata reala. Multumesc!

Modurile de inchiderer prezentate mai jos se pot adapta in functie de materialele pe care le avem la indemana, gust, timp (unele necesita mai multa munca, altele mai putina), persoana care urmeaza sa le poarte (daca este alergica sau nu la metale) etc.
 

In fotografii este prezentat un tub tesut cu pasul peyote tubular cu numar de margele par, dar metodele se pot aplica la orice fel de tesatura tubulara (herringbone, margele crosetate, RAW, peyote tubular impar, spirala Cellini etc.) si se pot adapta in functie de numarul (par sau impar) de margele din tubul tesut.

In continuare ma voi referi la margelele de nisip ca fiind SB.


I. Sistemul de inchidere tesut din margele

1. Se coase prin toate SB din ultimul rand - evidentiate cu mov inchis (in numar par), pentru a forma un cerculet. Se strange bine, se face un nod, se merge iarasi prin margele, se strange bine, apoi prin tub, se fac noduri si se iese printr-una din SB din ultimul rand.





Daca este nevoie sa ingustam si mai tare capatul tubului, mai mergem odata prin margele astfel: coasem prin una, sarim una – marcate cu rosu. Formam un al doilea cerc si strangem foarte bine, abia apoi se merge inapoi prin tub, se fac noduri.



Rezultatul final:

2. Se iau pe ac 10 SB (numarul poate varia, in functie de cat de scurt sau lung dorim sa fie piciorusul), apoi o margica mai mare (8-10 mm), o SB. Sarind ultima SB adaugata, coasem inapoi prin margica mare, prin toate SB, cu exceptia uneia. Luam pe ac inca o SB si ne legam de margica adiacenta din ultimul rand de peyote - marcata cu rosu. 



Recoasem prin piciorus, pentru a-l intari, ne reintoarcem la tub, prin partea opusa a margelei din care am iesit prima data. Trebuie sa legam piciorusul de ambele parti ale margelelor care fac legatura dintre tub si piciorus astfel:


Coasem prin tub, facem noduri. Daca margelele ne permit, putem coase inca o data prin piciorus, pentru un plus de siguranta. Daca nu, eliminam capatul firului.

 
3. La celalalt capat al tubului vom face aceiasi pasi, doar ca, in loc de margica mare, aici vom face o bucla din SB. Atentie cand stabilim numarul de SB folosit pentru bucla! Facem atatea probe cate e nevoie. La final, dupa ce recoasem prin bucla si o strangem, margica mare trebuie sa treaca relativ greu prin ea. In functie de asta, adaugam sau scoatem SB. Nu uitati sa recoaseti, pentru intarire, de cat mai multe ori.

In fotografii am folosit o bila de 8 mm, iar pentru bucla am luat pe ac 10 SB ale piciorusului + 19 Toho 11/0 pentru bucla + 1 SB pentru baza picioruslui.

Alta varianta de inchizatoare tesuta este folosirea unui tubulet din peyote in locul margelei de 8 mm.

Coasem, cu peyote plat par, o bucata de lucrare, luand 20 de SB pe ac, la inceput. Cand lucrarea este suficient de lata incat sa o putem curba, unim cele 2 capete, cu zip-up. Tubuletul obtinut va fi conectat de tubul mare, asa cum am aratat la pasul I. 2, printr-un piciorus.



Optional, tubuletului-inchizatoare i se pot coase in capete margele potrivite, pentru a astupa gaurile.
Cealalta parte a inchizatoarei va fi o bucla, obtinuta cum am aratat la pasul I. 3. Atentie la numarul de SB pus in bucla, pentru ca tubuletul de peyote sa treaca prin el!
  
II. Sistem de inchidere cu sarma pentru insirat sau guta groasa


Aceasta modalitate presupune traversarea intregului tub cu un fir de sarma pentru insirat (nu de modelaj) sau de guta mai groasa.
Se face pasul I.1 de mai sus, pentru strangerea tubului de peyote. 
Pe sarma se insira 1 SB (sau o margica de 3-4 mm), 1 crimp

Ne intoarcem prin crimp, lasand o bucla, apoi prin margica si prin tub. Capatul scurt al sarmei se ascunde in tub, turtim crimpul, pe care il ascundem cu un crimp cover.

Repetam pasii pentru celalalt capat al tubului.
In buclele formate vom atasa, cu zale, sistemul de inchidere metalic.

Optional, daca nu dorim ca in bucla noastra sa fie vizibila sarma, putem folosi wire guardians, si-atunci sarma va fi mascata.





III. Sistem de inchidere cu sarma de modelaj



1. Se traverseaza intregul colier cu sarma de modelaj mai dura. Se inchide capatul tubului, conform pasului I.1, se insira o margica (pentru o tranzitie mai estetica), se formeaza o bucla din sarma, cu clestele rotund


Se repeta pasii pentru celalalt capat al tubului.
In buclele formate vom atasa, cu zale, sistemul de inchidere metalic.


2. Se traverseaza intregul colier cu sarma de modelaj mai dura. Capatul tubului din peyote nu se strange, ci se lasa asa cum este. Se insira o margica tip banut, o margica de 3-4 mm si se formeaza o bucla la capatul sarmei, cu clestele rotund.


Repetam pasii pentru celalalt capat al tubului.
In buclele formate vom atasa, cu zale, sistemul de inchidere metalic.

IV. Sistem de inchidere cu conuri sau capacele


 1. Pe un ac cu bila sau cu cap (merge si un ac cu bucla) se insira o margica. Se tese pasul I.1, se introduc acul si margica insirata in tub, astfel incat margica sa ramana inchisa inauntrul tubului. Indoiti capatul acului, ca sa nu il scapati in tub. Se strange ata, se recoase prin cerculet, nod, se coase prin tub, noduri. Se formeaza o bucla la capatul acului, cu clestele rotund. 


Pe ac se insira un capacel metalic sau un con. Deasupra conului se formeaza o bucla, din capatul acului. Pe bucla obtinuta se va atasa sistemul de inchidere metalic.


Conul sau capacelul ar trebui sa fie suficient de largi incat sa acopere, cat mai estetic, capatul tubului de peyote.

2. Se inchide capatul tubului de peyote conform pasului I.1. Pornind din oricare din SB din ultimul rand, se iau pe ac cateva margele, astfel incat sa putem forma o bucla mica. Se cos de margica adiacenta, ne intoarcem prin margelele din bucla si reconectam de margica din care am plecat. Coasem prin tub, facem noduri, ne reintoarcem prin bucla, pentru a o intari, coasem prin tub, facem noduri, eliminam capatul firului.
 

De bucla de SB obtinuta atasam 1 ac cu bucla mare. 

Pe ac introducem un con si, la capatul opus al acului, formam alta bucla.  
    Repetam pasii pentru capatul al doilea. De buclele obtinute atasam sistemele de inchidere metalice.
Conurile ar trebui sa fie suficient de largi incat sa acopere, cat mai estetic, capatul tubului de peyote.
Daca nu aveti conuri potrivite sau nu stiti ce marime sa achizitionati, va recomand conurile “deschise”. Ele ofera avantajul ca sunt ajustabile, noi insine le adaptam la grosimea tubului si ni se simplifica mult munca. 

Metodele prezentate mai sus pot fi adaptate dupa imaginatia voastra, pot fi combinati unii pasi de la o metoda cu altii de la alta. De exemplu, puteti folosi metoda II, cu sarma pentru insirat si, fara sa inchideti tubul de peyote, puteti pune margica tip banut pe care eu am indicat-o la metoda III. Posibilitatile de combinare sunt numeroase. Sau poate descoperiti voi insiva alta metoda, pornind de la ceea ce am prezentat eu.

6 comentarii:

  1. Multe multumiri, draga mea!
    Toate metodele sunt OK explicate, cu putina rabdare sigur pot fi aplicate. Primul colier facut de mine in sistem spirala l-am incheiat aproximativ prin prima metoda descrisa de tine, cu diferenta ca am facut mai putine cusaturi. A iesit bine si asa, dar daca ar fi fost pentru vanzare trebuia sa ma straduiesc mai mult, sa urmez toti pasii aratati aici. Poate la urmatorul...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ok, multumesc pentru rabdarea de-a le lectura.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesante articolele, o baza buna pentru incapatori. Le-am citit cu nesat pe toate si abia astept sa incep. Multumesc si astept materiale noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos, Betty! Mă bucur dacă-ţi sunt de folos.
      Îţi doresc mult spor la treabă!
      La capitolul materiale noi... nu prea mă pot lăuda, vor mai fi, dar rare.

      Ștergere
    2. Ar mai fi nişte materiale (poate v-au scăpat) pe kezimade.ro, secţiunile "Cusături de bază" şi "Tutoriale" (ştiu că nu toate sunt active). Precum şi canalul meu de Youtube.
      Mult spor!

      Ștergere
    3. Sau poate îmi sugeraţi dvs câteva teme despre care să mai scriu. Că sunt în pană de idei.

      Ștergere