Peyote tubular cu număr impar de mărgele
Cu acest pas de coasere veţi obţine un tub în formă de spirală şi flexibil. Cu peyote tubular cu număr par de mărgele se ţese un tub uniform, în care mărgelele se aşează ca nişte boabe pe un ştiulete de porumb.
Detalii despre terminaţii şi despre închiderea colierelor tubulare gasiţi în acest material.
Foarte important: creşterea şi descreşterea în interiorul lucrării (indiferent că sunt treptate sau rapide) sunt folosite numai pentru a conferi textură şi volum, forma 3D lucrării, nu pentru a mări sau micşora lucrarea în ansamblul ei.
Lucrăm în peyote normal, până ajungem la punctul unde dorim să descreştem, marcat printr-un cerc negru în fig. 1.
Pasul 1 Coasem prin următoarea margică, fără a lua una nouă pe ac, exact ca la pasul 1 din scăderea graduală (Fig. 1).
Continuăm rândul în direcţia de lucru, apoi schimbăm sensul de coasere, până ajungem în punctul unde am scăzut.
Pasul 2 Ajunşi aici, urmează să lucrăm în peyote normal, făcând abstracţie de faptul că în rândul anterior sunt două mărgele pe care le “sărim”: luăm una nouă şi coasem prin următoarea (Fig. 2).

Ignorăm pauza, spaţiul format în lucrare, pentru că tocmai acest spaţiu gol face ca lucrarea să îşi schimbe forma, să descrească.
Foarte important: creşterea şi descreşterea în interiorul lucrării (indiferent că sunt treptate sau rapide) sunt folosite numai pentru a conferi textură şi volum, forma 3D lucrării, nu pentru a mări sau micşora lucrarea în ansamblul ei.
- Pasul 1 Lucrăm în pas normal peyote, până ajungem în punctul unde dorim să creştem
- Pasul 2 Luăm pe ac 2 mărgele, cele mai înguste posibil, în loc de una şi le coasem prin următoarea (Fig. 1)
Coasem normal în continuare în jos, apoi, rândul următor, în sus.
- Pasul 3 Când ajungem în punctul unde am crescut, trecem firul prin prima din cele două mărgele adăugate de-odată în rândul anterior, luăm o margică nouă pe ac şi o coasem prin cea de-a doua din cuplul de creştere. Mărgica nou adăugată trebuie plasată între cele două înguste (Fig. 2).

Coasem normal în continuare, în sus, apoi în jos.
- Pasul 4 Când am ajuns la mărgica adăugată “forţat” între celelalte două din rândul anterior, coasem prin ea, în pas normal peyote şi continuăm rândul.
Foarte important: creşterea şi descreşterea în interiorul lucrării (indiferent că sunt treptate sau rapide) sunt folosite numai pentru a conferi textură şi volum, forma 3D lucrării, nu pentru a mări sau micşora lucrarea în ansamblul ei.

Pasul 2 Fără a lua pe ac o mărgică nouă, coasem prin imediat următoarea. Acolo unde înainte am fi adăugat mărgica 3, nu adăugam nimic, ci coasem prin următoarea (Fig. 1), abia apoi adăugăm mărgica nr. 3.
Continuăm rândul în pas normal, la capătul lui schimbăm sensul de coasere (mărgica nr. 4).
Pasul 3 Când atingem punctul unde, în rândul anterior, am scăzut, luăm pe ac 2 mărgele (nr. 5şsi 6) în loc de una şi le coasem prin următoarea, în jos (Fig. 2). Vom observa că spaţiul gol format în rândul anterior se va umple acum cu cele două mărgele tocmai adăugate.

Pasul 4 Când ajungem la cele două mărgele adăugate de-odată (nr. 5-6), le tratăm ca şi cum ar fi una singură, deci luăm o mărgică nouă şi o coasem trecând firul prin ambele în acelaşi timp (Fig. 3).

Continuăm în pas normal peyote, în sus, apoi în jos, următorul rând.

Creşterea treptată implică patru rânduri.
Pasul 1 Lucraţi în pasul peyote până în momentul în care aţi decis să creşteti lucrarea.
Pasul 2 Când aţi atins acest punct, luaţi pe ac două mărgele mai subţiri, în loc de una (cele mai înguste posibil). Astfel evitaţi ca lucrarea sa devină prea ţuguiată, creşterea să fie prea dramatică. Coaseţi aceste două mărgele ca şi cum ar fi una singură, în modul cunoscut deja, prin următoarea mărgică (Fig. 1).


Pasul 4 Când sunteţi în dreptul lor, luaţi tot două mărgele, dar de grosime normală de data aceasta (Fig. 3).

Mărgelele 7, 8 şi 9 formează rândul 3.

În tehnica peyote există o metodă mai comodă şi mai la îndemână: two drop peyote, adică peyote cu 2 mărgele în loc de una, utilizabilă pentru orice tip de peyote (par, impar) şi orice formă (plat, tubular). Tot ceea ce am prezentat în postările anterioare legat de peyote cu numar par, impar de mărgele şi respectiv îmbinarea a două părţi – rămâne valabil, deosebirea este că la absolut fiecare pas la care ne-am referit în termeni de “o mărgică”, luaţi acum pe ac două mărgele pe care le considerăm drept una singură.
Two drop peyote face ca lucrarea sa crească mult mai repede, dar atenţie: îi conferă un aspect uşor diferit.
Prin schema de mai jos exemplificam aspectul general al unei lucrari cu Two drop peyote (in stanga numar par si in dreapta numar impar de margele x 2).

Iar mai jos sunt doua bucati de lucrare unde am aplicat tehnica 2DropPeyote, cu numar par si respectiv impar de margelute, folosind Delica no 11 de la www.cristinacristea.breslo.ro
Peyote plat imbinarea capetelor (zip up)
După ce am lucrat 3-4 rânduri de mărgele cu pasul peyote plat (fie el par sau impar), lucrarea va lua forma unui fermoar neînchis, mereu vom avea câte un rând de mărgele care vor arăta ca nişte dinţişori de fermoar, orientaţi spre exterior. Exact cu aceşti dinţişori vom lucra acum, pentru a uni două părţi (capete) ale unei benzi de peyote plat.
Mai jos sunt două poze care conţin bucata de lucrare înainte de îmbinare, fotografiată din mai multe unghiuri şi respectiv după. Observaţi că, îmbinând cele două capete, am obţinut un inel foarte simplu. Am folosit margele Delica no. 11 din magazinul Cristinei Cristea - http://www.banadesigns.breslo.ro/