Am fost intrebata de catre o doamna ce fel de materiale ii recomand sa-si achizitioneze si mi-am dat seama ca, desi intrebarea e cat se poate de simpla, mie mi-e foarte greu sa dau astfel de sfaturi. Intai avut un blocaj, apoi am stat si m-am gandit si mi-au venit, totusi, cateva idei. Ceea ce spun nu functioneaza ca regula general valabila, fiecare este liber sa actioneze dupa cum doreste si cum ii permite bugetul, dar un lucru e sigur: mie, cand am fost chiar la inceput, asta mi-ar fi placut sa mi se spuna, de aici si curajul de-a publica aceste lucruri.
As imparti categoria incepatori in 3 perioade, chiar daca seamana mult cu teoria chibritului. Si-am sa incerc sa fac o lista cu necesarul de materiale pentru fiecare dintre ele.
Perioada 1
- aleg din trusa de ace de cusut pe care fiecare o avem in casa, pentru ca toate carpim sosete, cel mai subtire ac, care are cea mai subtire urechiusa pentru fir.
- imi cumpar niste margele de nisip mai maricele, nr. 8, Toho, Matsuno sau cehesti, dar sunt preferate primele doua. Nu va cumparati de la inceput margele de 11 sau de 15, va complicati inutil, sunt minuscule, au 1-2 mm! Nu va cumparati cantitati mari, nici prea multe culori, nici margelute galvanizate sau cu finisaje pretioase, care sunt mult mai scumpe. Nu va cumparati margele opace si inchise la culoare, eu as recomanda ceva pastel si transparent, e foarte important sa vedeti si firul cum merge prin ele, cum creste lucrarea.
Nu cumparati margele de nisip no name, in dreptul carora scrie simplu "margele de nisip", "seed beads", "srot" sau cum s-or mai fi numind, pentru ca veti intampina neplaceri, acestea fiind inegale si ce lucrati va fi inestetic si s-ar putea sa aveti senzatia ca dumneavoastra ati gresit ceva. Cautati firmele mentionate de mine mai sus, pe care le gasiti exclusiv on-line. Daca totusi cumparati de la un magazin real margele de nisip simple, nu-i o tragedie, e bine pentru deprinderea coaserii unei anume tehnici, dar ce coaseti va arata stramb. Ne dam seama mai greu daca e vina noastra ca lucrarea arata stramb sau a margelelor, ca-s inegale. Folosind margele egale intre ele, aceste dubii se elimina, e clar cand am cusut bine si cand am gresit ceva: lucrarea e stramba doar daca am gresit, in rest ea arata bine. Plus ca niste margele egale, de caliate si care se aseza bine, ne dau posibilitatea sa vedem optim diferenta dintre 2 tipuri de cusaturi de baza, de exemplu dintre peyote si herringbone.
- Nu cumparati inca fire de firma, puteti folosi papiota din dotare, intr-o culoare care sa contrasteze cu margelele alese.
- incep sa invat si apoi exersez mult fiecare tip de cusatura de baza (de la Kezi sau de oriunde, pe net se gasesc multe site-uri).
Orice fel de dificultate intampinati, nu ezitati sa cautati pe net rezolvarea sau sa intrebati, fara jena, la sectiunea dedicata tesaturilor din margele, de pe forumul CDB. Sau scrieti-mi mie. Dar inscrierea pe forum aduce cu sine si alte avantaje: tutoriale, tips & tricks, atmosfera placuta, prieteni noi etc.
Eu am incercat sa invat tipuri de cusaturi si dupa lectii scrise si desenate, dar si dupa materiale video. Cel mai usor si din prima! am invatat din filmulete. Le gasiti la Bead and Button. Apoi, pentru pasul urmator, cand aplicati ce-ati invatat, niste tutoriale foarte accesibile gasiti pe site-ul Auntie's Beads. Trebuie doar sa va creati cont.
De ce nu am o lista serioasa de cumparaturi pentru perioada 1? Nu pentru ca sunt anticomert sau pentru ca am ceva cu comerciantii de furnituri. Ci pentru ca s-ar putea dovedi ca nu va place, puteti simti ca nu e de dumneavoastra, ca a fost doar o toana, ca v-ati inselat. Si-atunci ar fi pacat sa investiti o mica avere inca de la inceput.
Daca simtit un imens avant, un sentiment bun, pozitiv, de-a merge mai departe, atunci inseamna ca sunteti in perioada 2.
La perioada 2 ne trebuie deja materiale profesionale, deci pregatiti o suma frumusica de "sacrificat".
- ace speciale pentru lucrul cu margelele mici, marimea 10 si 12
- Fire textile - Nymo, fire de plastic Fireline, Silkon, Invisible cord, Beadalon etc. (exista foarte multe tipuri de fir de plastic, de la foarte multe firme
- margele de nisip Delica de 11, Toho de 6, 8, 11 si 15
- lucruri absolut indispensabile pentru asamblarea si finalizarea bijuteriilor finite: tortite pentru cercei, zale de 4 si de 6 mm, baze de inel, de brosa, inchizatori simple, de orice tip, crimps, acoperitori de crimps, cupe de nod, wire guardians etc.
- ace cu cap, cu bucla, cu bila
- agatatori pentru pandantive
Ultimele trei categorii sunt metalice si pot fi argintii, aurii, negre (gunmetal), in culoarea cuprului sau a bronzului. Alegeti-le pe cele care va plac sau care se potrivesc cel mai bine cu margelele dintr-o bijuterie
- clesti de mai multe feluri
- tutoriale, carti sau reviste - orice tip de publicatie de profil - este momentul sa acumulati materiale ajutatoare, informatie
- hartii speciale pentru schitarea patternurilor - acestea se pot folosi si la pasul 1 - le gasiti pe site, fiecare se afla pe pagina cusaturii de care apartine
Perioada 3
- cristale
- margele tip pai (buggle), hexagonale, in forma de cub, de lacrima
- margele rotunde (bile) de sticla
- pietre semipretioase de forma rotunda de 3, 4, 6, 8, 10, 12 mm
- margele de orice marime, forma, culoare, de la orice firma
- pietre semipretioase cu orice tip de taietura (cabochon, lacrima, oval, dreptunghi etc).
- fus pentru masurarea inelelor
- adezivi
- lanturi
- sarma pentru insirat margele
Mi-e destul de greu sa intocmesc lista de materiale de la perioada 2 si pe cea de la 3, sa discern care-s prioritare si care secundare, pentru ca e subiectiv, depinde de la fiecare la fiecare, de nevoile, gusturile si bugetul fiecaruia. Iar listele sunt mereu deschise. Asa ca va recomand ceva: pe blogul meu gasiti 2 postari cu materiale folosite in lucrul cu margelele mici (si nu numai) - Materiale folosite in weaving partile I si II, sunt utile, chiar daca nu sunt impartite pe nivele de experienta, deoarece contin explicatiisi poze lamuritoare. Poate va ajuta sa va decideti: asta-mi trebuie, asta nu.
Nu e musai sa achizitionati din prima toate produsele din liste, puteti alege, pe rand, in functie de bijuteria pe care va decideti s-o realizati. Dar veti constata ca toate sunt necesare, mai devreme sau mai tarziu.
Atentie: nu confundati "lectii pentru cusaturi de baza" (basics in cazul meu) cu "tutoriale". Primele va invata doar cum se tes margelele intre ele, neobtinandu-se o bijuterie finita. Tutorialele, in schimb, va ofera o lista completa cu materialele necesare si arata metoda de lucru cap-coada pentru obtinerea unei bijuterii finite.
Nu abordati un tutorial dificil, incercati, gradual, sa treceti de la simplu la complex. Puteti alterna perioada 1 cu 2, in sens ca daca ati deprins o tehnica, s-o aplicati intr-o bijuterie, apoi invatati alta tehnica si o aplicati si pe ea, pe rand. (Exemplu: am invatat peyote, cos un inel simplu sau o bratara care necesita exclusiv acest tip de coasere, apoi invat herringbone, imi cos o bratara folosindu-l).
Exista un fir logic si in invatarea cusaturilor de baza:
- intai invat forma lor plata, apoi cea tubulara, invers va va fi mult mai greu (de ex. la herringbone sau RAW)
- la peyote nu incep cu impar sau cu cresteri si descresteri ci: peyote plat par, apoi impar, abia apoi cresterile si descresterile si formele tubulare.
Nu incetati sa cititi forumurile de specialitate si nu ezitati sa intrebati orice. Din mii de utilizatori, sigur se vor gasi cativa inimosi care se va lamureasca.
Experimentati orice, oricat. Puneti-va in aplicare propriile idei.
Anticipez un pic si vorbim si de perioada 4, care e la granita dintre incepator si intermediar. Eeeeei, aici aveti mana libera la cheltuit sume mari! Fara numar, fara numar! Nu insist asupra acestei etape. Eu insami ma aflu in plin pas 4, cumpar de nu mai pot, happy shopping, zburd ca un mielusel prin magazinele de specialitate. Totusi, un pic de discernamant nu strica, nu pic de ho! si stop! Asta imi suna si mie. De ce? Pentru ca veti achizitiona materiale pe care nu le veti folosi niciodata. Sigur, nu strica, e bine ca ele sa fie acolo, pentru orice eventualitate, dar e trist sa zaca in sertar, abandonate. Citeam despre artizane din strainatate, care se reunesc la una dintre ele acasa, la tea, cookies & workshop si fiecare aduce cu ea materiale pe care le-a cumparat acum 100 de ani si pe care, daca pana acum nu le-a folosit, e clar ca nu le va folosi nici de-acum incolo. Si fac schimb intre ele. Fac astfel un dublu bine: lor insele, ca scapa de ele si prietenelor, ca le fac o bucurie. Ridicam eu din spranceana: auzi la astea! Au stoc acasa, cum e posibil? Ei, dupa un an, spre intr-acolo ma indrept si eu. Imi pare rau de banii investiti inutil, imi da o senzatie de amaraciune. Lucrurile alea meritau o soarta mai buna, puteau straluci intr-o bijuterie, dar stau in bezna cutiei. Mai deschid cate o cutie si mai descopar cu mare uimire lucruri despre care nici nu mai stiu ca le am: ia uiteeee, de asta uitasem complet! Sau: ia uite, p-asta cand naiba oi mai fi luat-o si pentru ce? (ca majoritatea au fost cumparate cu scop, dar ideea mi-a fugit din cap dupa cateva zile, locul fiindu-i luat de alta). Sau, mai rau: cumpar ceva si apoi descopar ca mai aveam. Dar asta poate intra si la categoria ramolisment, nu-i neaparat lacomie.
Bun, deci incercati sa nu fiti lacome, sa va pastrati discernamantul. Chiar daca exista zeci de lucruri absolut fabuloase si care va fac foarte tare cu ochiul, incercati sa va abtineti cat puteti de mult, daca nu-s neaparat necesare. N-o sa va iasa :)))), stiu asta de la alte colege. Dar merita incercat.
Eu, cand am inceput, mi-am tiparit de pe net niste lectii de cusaturi de baza in engleza si mi-am cumparat 2 tipuri de margele mici: rosu si verde. Le mai am si acum, sunt de slaba calitate, dar mi-s dragi, ca sunt nostalgica. Cu foile in fata, cu papiota in ac, am inceput sa tes margele. Nu imi iesea neam, oricat am reluat si am incercat sa perseverez. Credeam ca engleza mi-e precara si nu imi traduc bine, ca n-am cusut cum trebuie, ma tot sfarmam sa-mi dau seama ce nu e bine. Le-am abandonat, dezamagita, zicandu-mi ca nu-i de mine nici asta! (mai incercasem, cu rezultate lamentabile: cultivarea plantelor de apartament, origami, grafica si altele). Intamplarea a facut ca, dupa o perioada destul de lunga, sa-mi cumpar o punga de margele mai mari. Pe undeva, oprintr-un coltisor de creier, nu renuntasem de tot, se vede treaba. Acum ma amuz, dar a fost pur hazard ca am intrat intr-un magazin si am luat o punga de margele. Si am reincercat cu ele si stupoare! Mi-a iesit herringbone din prima! Nu-mi venea sa cred! Herringbone nu-i chiar cel mai usor tip de coasere, mi-am dat seama mai tarziu, si totusi mi-a iesit, am avut mare noroc. De aceea insist atat de mult ca incepatorii sa nu foloseasca margele mici, e greu si s-ar putea sa va faceti falsa impresie ca nu veti reusi niciodata si ar fi pacat, pentru ca va atrage.
Dar mai e ceva: prima data incercasem sa urmez niste instructiuni scrise, a doua oara am lucrat dupa un filmulet. Mai mult ca sigur de-asta mi-a iesit din prima, nu pentru ca devenisem eu peste nopate mai priceputa, di pentru ca schimbasem sistemul de invatare. Oricum, de-atunci am ramas eu cu parerea ca cel mai bine se invata daca vezi si daca urmezi un tutorial in timp real, de aceea imi place ca si explicatiile mele sa fie video.
Odata aflate in perioada 4, puteti trece de exemplu la accesorii din metale pretioase, pentru ca deja sunteti o creatoare cu pretentii. Sau va puteti achizitiona inchizatori fancy, pretioase, in loc de clasicele spring si lobster.
Ma uitam cu mare jind la poze cu creatii absolut fabuloase. Ca-n povestea cu vulpea si barza. Visam sa pot si eu intr-o zi. Si acum ma mai uit, si acum mai visez. Imi doream sa imi dau seama dintr-o privire cum sunt realizate, auzeam de fete care spuneau: nu am avut tutorial pentru bijuteria X, dar mi-am dat seama dintr-o poza cum e facuta, jinduiam s-ajung si eu asa. Acum am avansat: imi dau seama la unele, la cele mai simple. Cele complicate inca ma contrariaza. Daca studiati temeinic etapa 1, si dumneavoastra veti avea placuta supriza ca va uitati la o poza si sa realizati bijuteria fara tutorial, singura. E un sentiment placut, simti ca faci pasi in fata.
Indiferent de perioada in care va aflati:
nu va pierdeti increderea in sine,
fiti incapatanati si indrazneti,
fiti creativi, lasati-va imaginatia sa zburde
margeliti, margeliti si iar margeliti
:))))
Multumim pentru idei, eu am pierdut toata noaptea incercand sa gasesc un inceput si chiar imi folosesc aceste sfaturi, spor la margelit. :)
RăspundețiȘtergere