Pentru începători - Generalităţi despre lucrul cu mărgele

Aceste reguli generale sunt valabile pentru orice tip de stitch, pentru orice tip de lucrare.

Când încercaţi un stitch nou, folositi mărgele mai mari (min. 4 mm). Altfel, este posibil să întâmpinaţi neplăceri. După ce-aţi deprins tehnica, puteţi trece la mărgeluţe de 2 mm.

Mărgica de stopare (stop bead) - se ia întâi pe aţă o mărgică, preferabil de o culoare diferită faţă de cele folosite în lucrarea principală, numită mărgică de stopare, prin care vă întoarceţi şi treceţi firul de 2-3 ori (în funcţie de cât vă permite gaura tipului de mărgele pe care le folosiţi). Această mărgică va fi eliminată la finalul lucrării. Pe măsura ce va obişnuiţi cu lucrul cu mărgelele mici, puteţi renunţa la stop bead.

Adăugire, după un an:
Când am spus că se poate renunţa la stop bead, am zis o prostie: nu renunţati. Credeam ca e ceva ce numai începătorii folosesc, dar de fapt se foloseşte la orice nivel, depinde doar de pattern. Nu ţine de nivelul de cuoştinţe, ci de cât de mult ne iubim pe noi înşine: dacă nu vrem să ne chinuim, o folosim.

Se lasa un capăt suficient de lung de aţă (10 cm) care, ulterior, va fi ascuns în lucrarea finală.


Q. Ce lungine trebuie să aibă aţa pe care o luăm pe ac?
A. Aţa trebuie sa fie nici prea scurtă, nici prea lungă, ca să nu ne încurce. Ideală este o lungime de braţ, care se obţine astfel: într-o mână ţinem mosorul, în cealaltă capătul aţei. Întindem braţul la maxim şi apoi tăiem de pe mosor.


Nu vă daţi cu cremă de mâini înainte de a lucra cu mărgelele; vor aluneca şi vă vor scăpa din mâini în permanenţă, lucrul va fi foarte dificil. Dimpotrivă, trebuie să aveţi mâinile curate şi uscate.

Nu în orice stitch sau tip de lucrare amestecul de mărgele este o idee bună, aşadar atenţie când amestecaţi Toho, Delica sau ceheşti. Nu e vorba de un neamestec de branduri, ci de faptul ca ele au forme şi mărimi uşor diferite, iar aspectul frumos şi uniform dorit s-ar putea să nu apară.

Pentru margele de mărimea 15 folosiţi ace mărimea 12. Pentru mărgelele de la mărimea 11 în jos, se pot folosi şi ace de mărimea 10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu